Művelődési Ház


Kezdőlap


 
 

A községi Művelődési Ház 1933-ban épült, közösségi összefogással: település lakosai építették saját maguk számára, jelentős anyagi áldozatvállalással. Az épület és a neki helyt adó ingatlan eredeti rendeltetését az elmúlt több, mint 70 évben mindvégig megőrizte, a község életének meghatározó, szerves, elidegeníthetetlen része lett.

A Művelődési Ház az önkormányzati rendezvények lebonyolításának elsődleges színterévé vált. Helyet ad heti rendszerességű, állandó programoknak, nagy szabású önkormányzati rendezvényeknek, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat rendezvényeinek, társadalmi szervezetek, intézmények által szervezett eseményeknek.

A helyi nyugdíjasok részére klubfoglalkozások kereteiben heti egy-egy alkalommal biztosítja a kultúrált kikapcsolódás, szórakozás, beszélgetés lehetőségét.

A Művelődési Ház a különböző választások, szavazások alkalmával egyben a települési szavazókör szavazóhelyisége is.

A Művelődési Házat nemcsak az önkormányzat és intézményei veszik igénybe feladataik ellátásához, hanem a településen működő, vagy a településhez kötődő társadalmi-, civil szervezetek is, többek között: a helyi Polgárőr Egyesület, a Serényfalvai Sport Egyesület, a helyi Erdőbirtokosság, a putnoki székhelyű „Kossuth” Vadásztársaság, az ózdi és helyi Mozgáskorlátozottak Egyesülete és az Ózd és vidéke ÁFÉSZ,stb.

A helyi közművelődésről szóló 12/2003.(V.27.) számú Önkormányzati rendelet közösségi színtérként nevezi meg a Művelődési Házat.

Az önkormányzat pénzügyi lehetőségeink függvényében került sor az épület felújítására, előbb 1994-ben, majd teljes körű felújítása és bővítése valósult meg 2005-ben, mintegy 25 millió Ft ráfordítással.
A képviselő-testület elkötelezett a település közösségi-, közművelődési életének, a szabadidő szervezett, kultúrált keretek közötti eltöltésének minél magasabb színvonalú biztosítása mellett. Ennek érdekében évente 2-3 millió forint összeget biztosít költségvetésében kultúrális kiadásokra.

 

 

 

 

A megbízással, másodállásban alkalmazott művelődési ház vezető az intézmény által lebonyolított rendezvényeket négy kategóriába sorolta:

  • az önkormányzat rendezvényei;
  • az önkormányzati intézmények, önkormányzathoz kapcsolódó szervezetek rendezvényei,
  • egyéb szervezetek rendezvényei,
  • és árubemutatók, vásárok.

2006. március 15-től a helyi fiatalok számára szervezett klubfoglalkozások színesítik az intézményi palettát.


[VISSZA]