Idegenforgalom


Kezdőlap


 
 

Serényfalva idegenforgalmi szempontból rendkívül előnyös fekvésű. Területi elhelyezkedése folytán közúton könnyen megközelíthető, rövid idő alatt elérhetők a térség, a megye nevezetes helyei.

A község ugyan nem rendelkezik műemlék vagy műemlék jellegű épületekkel, de a tiszta, rendezett, virágos településkép, a felújított, újonnan épített középületek, közterek, játszóterek, sport- és szabadidőparkok, a Millenniumi emlékmű, a római katolikus és református templom rendkívül sok látogatót vonz, megállásra készteti az átutazókat.

Napjainkra rendszeresen családi programok helyszíneként funkcionálnak az önkormányzat létesítményei. Az Arany János úti sport- és szabadidőparkba szívesen szerveznek nemcsak a serényfalvaiak, hanem közeli vagy távoli helységek, sőt a Szlovákiából átutazók is egy-egy kellemes délutáni időtöltést, szalonnasütést, grillezést, bográcsozást.

Az önkormányzat által szervezett kulturális- sport- és szabadidős programok nemcsak a település lakosságának, hanem a környéken élőknek is tartalmas szórakozást tesznek lehetővé. A Juniálison országos hírű előadók szórakoztatják a megjelenőket.

Egyre többen érdeklődnek a településen falusi szálláshely, vendégéjszakai lehetőség után, hiszen a vonzó arculat, a gyönyörű gömöri táj mellett, akár gyalogosan, akár közlekedési eszközzel könnyen elérhető Kelemérben a Tompa Mihály emlékház; a „fenntartható faluként” hírnevet szerzett Gömörszőlős, a Szörnyű-völgyi Mohos-tavak, az itt létesült Magas-bérc tanösvény, Aggtelek és Jósvafő cseppkőbarlangjai.

A település és környéke földrajzi fekvésénél, természetes növény- és állatvilágánál fogva a természetjárók, a „bakancsos-turizmus” kedvelt célpontja.

A putnoki Kossuth Vadásztársaság a terület nagyvadállományát nemcsak tagjai vadászata során, hanem bel- és külföldi vendégvadászok részére is hasznosítja.

Bármelyik irányba indul a látogató, valamennyi településen a népi építészet remekeivel találkozik, egy-egy régi tornácos ház, kisnemesi kúria, református templom formájában. A térségben szinte nincs település, mely ne rendelkezne egy-egy kastélyépülettel (Putnok, Bánhorváti, Ragály, Sajókaza stb.)

A régi népművészeti hagyományok, a gömöri kézművesség értékeinek átmentésére, felelevenítésére került sor a Putnok és Térsége Társulás szervezésében, a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) támogatásával. Serényfalváról a programban résztvett személyek munkái – hímzéssel készült textíliák, vertcsipkék, hímes tojások, szőttesek, népművészeti ajándék- és dísztárgyak – az élő múlt, színvonalas, értékes megjelenései.

Személyautóval vagy tömegközlekedési eszközzel egyszerűen elérhető Miskolc (Diósgyőr, Lillafüred), Bánkút, Szilvásvárad, a Szalajka- völgy, de akár Eger, Mezőkövesd is. A szlovák államhatár 5 km távolságra esik a községtől. A Felvidékre szervezett kirándulás esetén, történelmünk megannyi emléke tekinthető meg a Füleki vártól Krasznahorkáig, a Betléri kastélytól akár Zólyomig. S akkor még nem szóltunk a csodás tájról, természeti képződményekről, a dobsinai jégbarlangról, az Alacsony- és Magas Tátra tájairól.

Aki tudatosan szervezi meg a térség felderítését, Serényfalvai kiindulópontnál, bázisnál jobb helyet nem is találhat!

Az önkormányzat Vendégháza korlátozott számban tud szálláslehetőséget nyújtani.

 

 

 

 

 

 

 


[VISSZA]